Sayfa

14 Ocak 2018 Pazar

ÇERNOBIL KAZASI - BILINMEYENLER


Bugün sizlere Çernobil kazası hakkında bilmediğiniz bilgileri paylaşacağım.
Acaba Çernobil kazası gerçekten bir kazamı yok bir komplomuydu ?
İlluminati'in parmağı varmıydı bu işte? Sizleri aydınlatalım...

Bir deney sırasında meydana gelen 20. yüzyılın ilk büyük nükleer kazasıdır. Ukrayna'nın Kiev iline bağlı Çernobil kentindeki Nükleer Güç Reaktörünün 4. ünitesinde 26 Nisan 1986 günü erken saatlerde meydana gelen nükleer kaza sonrasında atmosfere büyük miktarda fisyon ürünleri salındığı 30 Nisan 1986 günü tüm dünya tarafından öğrenildi.

[Resim: DoR5am.jpg]

Kazanın sebebi ;
1986’da Ukrayna’daki (O dönemde SSCB’nin bir parçasıydı) Kiev’in 140 km kuzeyinde bulunan Çernobil Nükleer Santralı’nda gerçekleşen kaza, her biri 1.000 Megawatt (MW) gücünde olan dört reaktörüni hatalı tasarımının yanı sıra reaktörlerden birinde deney yapmak için güvenlik sisteminin devre dışı bırakılıp peşpeşe hatalar meydana gelmesi nedeniyle oldu.


Resim, takriben 76% (500x333) ölçeklenmiştir. Orjinal boyutta (2048x1363) görmek için bu çubuğa tıklayın. Yeni bir pencerede açmak için resme tıklayın.
[Resim: y2lp79.jpg]


Toplam ölümleri;
Çernobil felaketinden sonra 31 kişi kazaya bağlı olarak hayatını kaybetti. Bunlar genellikle kaza sırasında yüksek radyasyona maruz kalan işçiler ve çocuklardı.Ancak Çernobil’in sebep olduğu ölümlerle ilgili rakamlar çeşitli kaynaklarda değişiklik gösteriyor.Birleşmiş Milletler'e bağlı sekiz örgütün oluşturduğu Çernobil Forumu’nun 2005 yılında hazırladığı raporda muhtemel ölü sayısı 4000 olarak belirtiliyor.Greenpeace, Belarus Bilimler Akademisi’nden aldığı bilgilere dayanarak bu rakamı 93 bin olarak açıklıyor.


Türkiye nasıl etkilendi?

Türkiye’de de Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları ve Pediatri Ana Bilim Dalları’nda yapılan çalışmaya göre lösemi vakaları, 1986 öncesi %0,7’den, 1986 sonrası %2’ye çıktı.

Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de 1984 yılında yüz binde 19,2 olan kanser vakaları, 96 yılında yüz binde 63,46 olarak bildirildi.

4 Mayıs günü Kapıkule-Edirne yolunda İstanbul’da havadaki radyasyonun tam 1000 katı olan ve Çernobil nedenli Türkiye’de ölçülen en yüksek değer olarak tarihe geçen, 16 miliröntgen/saat değeri ölçüldü.

Kazadan 5 gün sonra Akçakoca’da havadaki radyasyonun gittikçe arttığı fark edildi. Karasu Bölgesi’nde o bölgenin doğal radyasyon düzeyinin 20 katı fazla olan 150 mikroröntgen/saat düzeyinde ölçüm yapıldı.

Yapılan Radyasyon ölçümlerine göre değerler normalin çok üstünde çıkmaya devam ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder